Golvbrunn i våtutrymme

Golvbrunnens funktion är att leda bort vatten och det är den viktigaste detaljen i ett våtrum.

Vid en badrumsrenovering så byter man alltid golvbrunnen även om det bara är krav på byte av golvbrunnar äldre än år 1990.

Det finns även väggnära golvbrunnar och rännor som man kan använda om man vill få lite snyggare design. Sådana golvbrunnar kostar oftast betydligt mycket mer än standardgolvbrunnar i både material och arbete. Men de kan samtidigt vara enda lösningen om man vill ha storformatsplattor på golvet.

Tätskiktets anslutning till golvbrunn är våtrummets svagaste punkt. Vattenskador uppstår oftast från att brunnen är felmonterad eller att tätskiktet har släppt runt golvbrunnen.

Oftast är detta orsakat av ett felaktigt utförande men ibland när det gäller våtrumsmattor så kan det bero på torrsprickor.

Det är viktigt när man monterar en ny golvbrunn att den kommer på rätt höjd så att golvfallet kan utföras på rätt sätt utan att det blir ett trappsteg upp till badrummet. Det är även viktigt att tätskiktet kan anslutas vattentätt mot golvbrunnen samt att man följer leverantörens instruktioner vid montering av golvbrunn och hur tätskikt skall anslutas.