Vad skall man tänka på vid badrumsrenovering?

1. Hur ser er vardag ut?

Börja med att fundera över hur ni använder badrummet idag. Vad saknar ni i badrummet? Vad stör ni er på? Vad önskar ni vore annorlunda i badrummet? Hur ser er familjs rutiner ut och hur kan badrummets planering och funktioner underlätta er vardag? Skapa en bild av ert ”drömbadrum”.

2. Planera ytan

Vilken yta ska ert nya badrum ha? Vill ni slå ut väggar eller sätta upp nya väggar? Eller använda befintlig yta? Vill ni ha tvättmaskin, dubbla handfat, bastu eller extra förvaring i badrummet? Dusch eller badkar? Eller kanske både och? Vad ska rymmas på ytan?

3. Förutsättningar

Vilka förutsättningar har man under tiden renoveringen pågår. Finns det någon toalett att gå på under tiden, finns det någon mer dusch? Om man inte har fler badrum eller toaletter i byggnaden så behöver man hitta lösningar på det. Det finns många olika lösningar att välja mellan, bland annat att hyra dusch/toalett-vagn, bo någon annanstans, montera tillfällig toalett och duscha på gymmet eller jobbet. Lösningen måste anpassas efter vad som är möjligt både fysiskt och ekonomiskt.

4. Hur ser rördragningen ut?

Kontrollera hur vattenrör och andra rördragningar ser ut i huset. Hur gamla är rören? Är rören rostiga? Är det dags att byta ut hela rörsystemet? På länken som följer kan ni läsa om rörens livslängd och vad som händer om ett rör går sönder. Kontrollera vart i huset rören leder och var man ska koppla ihop dem.

Teknisk livslängd – Byta ut byggnadsdelar – Länsförsäkringar (lansforsakringar.se)

5. Ta hjälp av en expert

Känns ovan punkter svåra? Ta hjälp av en badrumsspecialist som vet hur en hållbar och korrekt badrumsrenovering skall skötas. De kan kombinera era drömmar, badrummet och husets förutsättningar till ett våtrum som håller för branschregler och försäkringsbolagens krav. Anlita en firma som kan hjälpa er att rita upp badrummet i 3D så att ni får en tydlig bild över hur ert kommande badrum kommer att se ut.

6. Funktion och förvaring

Glöm inte att tänka igenom vilka förvaringsmöjligheter ni önskar ha i badrummet.  Det är ofta många flaskor, krämer, makeupbehållare och eventuell badtextil som ska få plats i badrummet. Ett tips är att ta möbler på hjul som är flexibla. Med duschdörrar som kan fällas både inåt och utåt skapar du mer golvyta. Genom att fälla ­dörrarna inåt när duschen inte används frigörs golvyta och badrummet blir rymligare.

7. Färg, form och stil

Kom ihåg att ett badrum är något man inte renoverar så ofta. Ett tips är därför att välja neutrala färger på ytskiktet och använda trendfärger på accessoarer. Stilen som ni vill ha i badrummet styr många av de val ni gör – alltifrån ytskikt till beslag. Exempel på stilar är klassiskt, romantiskt, modernt, skandinaviskt och industri.